Το γάλα στη ζωή μας, είναι ένα πολύτιμο, απαραίτητο, εξαιρετικά θρεπτικό δώρο που πρόσφερε η φύση για την ανάπτυξη, εξέλιξη και διατήρηση των ανθρώπων όλων των ηλικιών, από τα βάθη της ιστορίας.
Η επιστήμη σήμερα ανακαλύπτει όλο και περισσότερα για το πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι το γάλα στην υγεία του ανθρώπου.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τροφίμων, μας προσφέρει σήμερα ποικιλία γαλάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ανθρώπων, με τρόπο τέτοιο που να μεγιστοποιούνται οι ευεργετικές δράσεις του γάλακτος στα παιδιά, στους έφηβους, στους νέους, στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους.
Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, παρέχει σημαντικά και διαχρονικά ευεργετήματα στην υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Θρεπτικά συστατικά του γάλακτος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ασβέστιο, το κάλιο, οι πρωτεΐνες και η βιταμίνη D, προσφέρουν στους ανθρώπους με διατροφή πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πλεονεκτήματα για όλη τους τη ζωή.
Η διατήρηση της οστικής μάζας και η πρόληψη της οστεοπόρωσης, είναι μερικά από τα ισχυρά παραδείγματα των ευεργετικών δράσεων του γάλακτος στον άνθρωπο.
Η διατροφή πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά, βοηθά στην κατασκευή και διατήρηση ενός δυνατού σκελετού για όλη τη διάρκεια της ζωής. Παράλληλα μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα οστά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι ηλικίες αυτές είναι κρίσιμες για το σκελετό διότι είναι σε αυτή τη φάση της ζωής που δημιουργείται η οστική μάζα που θα διαθέτει ο άνθρωπος καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξης του.
Παράλληλα η διατροφή πλούσια σε γάλα και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό, έχει συνήθως συνολικά μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Έρευνες έχουν δείξει πιθανό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος χαμηλής ή σχεδόν μηδαμινής περιεκτικότητας σε λίπη και μειωμένου κινδύνου για ψηλή πίεση, καρδιακή πάθηση (στεφανιαία νόσο), παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου.
Επίσης οι παχύσαρκοι που καταναλώνουν γάλα, μπορεί να ευεργετούνται λόγω μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2