…ή αλλιώς Αριάνι, όπως το λέμε εμείς στο χωριό μου (!), ή βουτυρόγαλα, όπως το λένε οι ξένοι (βλ. buttermilk).

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γαλακτοκομικά προϊόντα και σίγουρα μία από τις αγαπημένες μου τροφές. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα μετά από ειδική ζύμωση, αλλά τώρα πλέον παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με τη προσθήκη μαγιάς γιαουρτιού σε αγελαδινό γάλα, μετά την απομάκρυνση του βουτύρου. Γι αυτό λέγεται και βουτυρόγαλα, όχι επειδή περιέχει βούτυρο, αλλά επειδή παρασκευάζεται με το υπόλειμμα του γάλακτος, μετά την παραλαβή του βουτύρου.

Λοιπόν, είναι μία από τις αγαπημένες μου τροφές γιατί είναι υπερέχει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά σε πολλούς τομείς. Αρχικά, είναι χαμηλό σε λιπαρά, λόγω του τρόπου που παρασκευάζεται. Μετά είναι που περιέχει καλλιέργεια γιαούρτης, που βοηθά πολύ στην εγκαθίδρυση στον εντερικό σωλήνα υγειών μικροβιακών στελεχών, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Η ζύμωση του γάλακτος ακόμη, απομακρύνει τη λακτόζη που περιέχει το γάλα, καθώς οι μικροοργανισμοί που προστίθενται τη μετατρέπουν σε γαλακτικό οξύ (δίνει την ξινή γεύση στο ξυνόγαλα και το γιαούρτι). Έτσι είναι πολύ εύπεπτη τροφή, και για όσους δεν αντέχουν τη λακτόζη. Επίσης είναι και η γεύση του! Κάποιοι τη θεωρούν λίγο ξινούτσικη και δεν το πίνουν…Πλησιάζει πολύ αυτή του γιαουρτιού και είναι πολύ δροσιστικό, ειδικά για το καλοκαίρι!

Σημειωτέον ότι φτιάχνει τα πιο απίστευτα σμουθις, που είναι μια αγαπημένη μου ασχολία τελευταία…να παίζω με τους συνδυασμούς από τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το γάλα, φυτικό ή ξυνόγαλα. Πριν λίγο έφτιαξα δροσιστικό σμουθάκι με 1 φρέσκο μυρωδάτο νεκταρίνι, 100ml ξυνόγαλο και 1/2 χούφτα μουλιασμένα αμύγδαλα (πολτοποιούνται πιο εύκολα έτσι, και επίσης πλησιάζουν στο να γίνουν φύτρα, οπότε αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ενεργοποιούνται και τα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση της τροφής-διαβάζω λίγα πραγματάκια για την ωμοφαγία τελευταία, αλλά έχω πολλά να μάθω ακόμα-μούλιασμα για 10-15 ώρες είναι αρκετό!)

Αυτά λοιπόν για το Αριάνι. Είναι φθηνό, υπάρχει σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Περιέχει στο φλιτζάνι των 250ml, περίπου 120kcal, 8g πρωτεΐνης, 11g υδατανθράκων, 4.5g λίπους εκ των οποίων κορεσμένα είναι τα 2g και δίνει το 25% του ασβεστίου που χρειάζεται ένας άνθρωπος ημερησίως.

Αυτά. Και δοκιμάστε το οπωσδήποτε στο μπλέντερ με φρούτα!!!!!!

mifasexoumeglarosoupa.blogspot.g