Το αριάνι ή αϊράνι ή ελληνικό οξύγαλα, κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού που μερικές φορές περιέχει και αλάτι. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ η Τουρκία θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αριάνι στο κόσμο.

Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό ή πρόβειο ημιάπαχο παστεριωμένο γάλα. Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά).

Είναι ένα προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ υγιεινό λόγω των  προβιοτικών που περιέχει σε σχέση με το γάλα, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα.

Το ξινόγαλα αποτελεί καλή εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα. Ενδείκνυται και σε περιπτώσεις λοιμώξεων και αποτελεί πολύτιμο αρωγό της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται, έχει σύσταση πιο πυκνή ή πιο αραιή ενώ η γεύση του είναι υπόξινη γεγονός που υποδηλώνει τη στενή συγγένειά του με το γιαούρτι. Σε μερικές χώρες (Αρμενία, Αφγανιστάν) χρησιμοποιούν στην παρασκευή του νερό με ανθρακικό, κάτι που δίνει μια αίσθηση πιο δροσιστική και το κάνει πιο χωνευτικό.

Άλλοι πάλι το χρησιμοποιούν μετά από ένα γεύμα αρκετά καυτερό για να δροσιστούν και να καταπολεμήσουν την «καυτερή» αίσθηση. .

Συνήθως διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι των 330ml, 500ml ή του 1lt.

Η σύσταση ενός ποτήρι Αριάνι (250 ml):

Θερμίδες 102-110Kcal
Πρωτεΐνες 8,3-8,5 g
Υδατάνθρακες 9,3-10 g
Λιπαρά 3,8-4,2 g
Ασβέστιο 260-320mg
Φώσφορος 213mg
Νάτριο 0,1g

Ξινόγαλα (αριάνι)